ОБУКА О ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ
27.09.2012

У оквиру завршних активности на пројекту “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“, који подржава ЛЕДИБ програм, у Центру за развој предузетништва Градске општине Палилула, одржан је једнодневни семинар за предузетнике, представнике партнерских организација (Опека брик“, Управа за планирање и изградњу Града Ниша, ЕКОПОЛИС - Медијска еколошка мрежа Србије) и друге учеснике пројекта. О томе „Како направити  енергетски ефикасан објекат?“, учесницима обуке говорио је Мирољуб Станковић а о „Правном и институционалном окружењу за спровођење мера енергетске ефикасности у зградарству“ (на бази регулативе ЕУ и међународних стандарда), предавање је одржао Светислав Пантић.

Председник Скупштине Градске општине Палилула, Милош Стојковић, разговарао је са учесницима семинара и предавачима о будућој сарадњи, посебно у оквиру рада Центра за енергетску ефикасност–ЦЕЕ, који је захваљујући овом пројекту формиран у општини Палилула.

На основу утврђеног Законског оквира о ЕЕ, од 1.октобра све зграде у Србији ће бити сертификоване и имаће енергетски пасош кој се прилаже уз захтев за издавање употребне дозволе. Уз подршку ЛЕДИБ програма, у нашој општини формиран је Центар за енергетску ефикасност – ЦЕЕ, као  удружење правних и физичких лица основано за подршку и имплементацију енергетске ефикасности у зградарству- концепта исплативе изградње и реконструкције објеката према стандарду нискоенергетских и пасивних кућа – истакао је Милош Стојковић. Чланови - партнери удружења могу бити заинтересоване архитекте, пројектанти, представници грађевинских фирми, произвођачи грађевинског материјала и опреме и други професиналци који се интересују за пасивне куће и енергетску ефикасност.

Едукација предузетника и грађана је активност која има посебан значај у остваривању утврђених циљева Стратегије на увођењу Енергетског пасоша као документа о енергетској ефикасности - својствима зграда, кажу у медијској еколошкој мрежи ЕКОполис. И овај пројекат, део је активности  подршке ЛЕДИБ програма који је намењен локалном економском развоју Балкана и фокусиран је на развој сектора малих и средњих предузећа – МСП у нишком Региону.

Галерија фотографија